2 minuter, 6 sekunder

Varför så kontroversiellt?

Warning: Illegal string offset 'filter' in /customers/4/b/d/bjornthoren.se/httpd.www/blogg/wp-includes/taxonomy.php on line 1442

I mitt blogginlägg ”En kontroversiell väg till smärtfrihet – zip, zip, pass!” från den 23 juli i år, tar jag upp en del av mina vägar fram till smärtfrihet, bland annat användningen av cannabis. Jag har nu tagit upp det med min smärtläkare och det gick väl sådär.

Under fyra månader har jag dagligen rökt cannabis, gräs eller hasch, som ett komplement till morfinbehandlingen. Resultatet har varit förvånansvärt positivt. Dels har jag haft mindre smärta och färre smärtutbrott, och dels har jag kunnat sänka min morfindos från 4-500 mg till 300 mg per dag. Det har resulterat i att jag har känt mig piggare.

Sedan mitt tidigare blogginlägg, som jag nämner ovan, har jag träffat min läkare på smärtenheten på Huddinge sjukhus. Min förhoppning var att jag skulle få medicinsk cannabis, Sativex eller Marinol, om inte annat så för att testa om det har samma positiva effekt som när jag röker cannabis. Men det ville inte min smärtläkare. Anledningarna som han angav var att Sativex inte omfattas av högkostnadsskyddet vilket skulle innebära kostnader upp till 6 000 kr per månad. Och vem fan har råd med det? Inte jag i alla fall. Den andra anledningen var att i Sverige får man inte skriva ut Sativex till smärtpatienter, bara till spastiska patienter. Fast enligt Läkemedelsverket får läkare förskriva Sativex till smärtpatienter, så kallat ”Off label-förskrivning, under eget ansvar och under förutsättning att andra läkemedel redan har prövats på patienten. Marinol som är syntetisk THC omfattas däremot av högkostnadsskyddet och får skrivas ut till smärtpatienter. Jag fattar inte att det ska vara så himla kontroversiellt med medicinsk cannabis?

Så vad ska jag göra nu? Ska jag fortsätta vara ”kriminell” och inhandla min cannabis på olaglig väg, eller ska jag tvingas återgå till en smärtsammare tid, eftersom min smärtläkare inte vill skriva ut Sativex eller Marinol. Det ska också sägas att Sativex förskrivs i andra länder för smärttillstånd.

Ja, ja, vi får väl se vad som händer.

Ta hand om er!
Nalle

”I tidskriften Dagens medicin kan man läsa en artikel med rubriken ’Fler läkare bör känna till att medicinsk cannabis är godkänd’.”

Share Button

Kommentera här!

28 comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *