3 minuter, 22 sekunder

Har LASS blivit bitchslappad en gång för mycket?

Warning: Illegal string offset 'filter' in /customers/4/b/d/bjornthoren.se/httpd.www/blogg/wp-includes/taxonomy.php on line 1442

Att leva med personlig assistans är inte alltid så enkelt. Det har det i och för sig aldrig varit men det är betydligt svårare nu för tiden, tycker jag. Det är dels svårare att få tag på bra assistenter rent generellt. Vilket säkert beror på arbetslösheten och att folk som aldrig annars skulle söka jobb som personlig assistent gör det. Det har också blivit svårare att lägga upp ett schema som fungerar för alla parter. Jag misstänker att det finns flera runt om i landet som upplever samma sak? När det kommer till schemaläggning har det gått så långt att jag inte längre tar hänsyn till mina egna önskemål och behov, utan nu för tiden handlar det om den personliga assistentens väl och ATL. LASS har blivit så mycket mer och krångligare än bara personlig assistans. Var det så det var menat?

gavelLagen om personlig assistans har blivit bitchslappad i så många år och av minst lika många olika anledningar att lagen inte längre fyller sin funktion fullt ut. Politikerna har blivit så skraja för att det fuskas inom LASS att de verkar tycka att det är helt i sin ordning att enskilda far illa och blir av med timmar eller hela sin assistans – för tänk om de fuskar och inte behöver alla sina timmar som de säger.

Folk som uppfyller alla krav för att få ta del av rättighetslagen blir av med möjligheterna att leva ett vanligt självbestämt liv. Smaka på de orden! …blir av med möjligheterna att leva ett vanligt självbestämt liv..! Det sker utan större problem för de ansvariga fast än problemen är enorma och rent av omänskliga för dem det drabbar.

När jag googlar på bilder med texten ATL, arbetstidslagstiftningen dyker det upp en hel sida full med annonser på assistansföretag. Jag undrar varför?

bannerStil1503_250x240När det kommer till krånglet med schemaläggning är det ganska längesedan jag kunde lägga ett schema som var gjort efter hur jag vill ha det, och behöver ha det, för att mina dagar och mitt liv ska fungera på bästa sätt. Nu för tiden handlar allt om ATL, Arbetstidslagstiftningen, veckovila och dygnsvila, de ska ligga tillsammans – ja, timmarna av vilan alltså – och det verkar inte längre spela någon roll ifall både jag och min assistent vill ha schemat på ett speciellt sätt, för då bryter man mot lagen. Vilket jävla dravel! Jag har en assistent som kanske måste sluta för att hon inte får jobba ett långpass. Hon är ledig i sju dygn innan sitt långpass på två dygn. Det finns ju läkare och andra yrken också som jobbar utanför ATL så vad är the big deal?

Allt handlar om att få en fungerande personlig assistans. Då kan man inte köra skiten av assistenterna för då slutar de till sist, och då fungerar inte assistansen. Av ren självbevarelsedrift måste man som arbetsledare se till att assistenterna får sin vila. Annars går det år pipan. Jag förstår att det kan vara bra med vissa regler framför allt när det kommer till anhöriga, så inte de jobbar häcken av sig eller aldrig anställer utomstående assistenter, vilket borde ses som överbeskyddande aktivitet.

Ja, jag vet inte? Jag kanske är naiv? Det var betydligt lättare förr med denna bit inom assistansen. Folk blir av med timmar och så får man inte planera sitt liv utefter ens behov och assistenternas önskemål. Har lagen blivit bitchslappad en gång för mycket?

Skriv och berätta vad ni själva anser om ATL och hur ni har löst det.

Ta hand om er!
Nalle

Share Button

Kommentera här!

4 comments

 • Britt Inger

  Låter tufft att vara laglydig.

  • Hej mamsen!

   Ja, i detta fall är det svårt. Plus att det blundas, tack o lov, för många som måste bryta mot lagen.

   Tack för kommentaren, mamma lilla. 😉

   Kram!
   Kronprinsen

 • Kerstin Ausin Lundkvist

  Hej Björn! Egentligen vet jag inte vad jag ska säga mer än det verkar helt huvudlöst!
  Vill också säga att jag tycker mycket om Dina inlägg, tycker att det är en rikedom att kunna uttrycka sig som du gör och hoppas att någonting kan göra så att makthavarna förstår.
  kerstin ausin

  • Hej Kerstin!
   Tack för din kommentar.

   Ja, det tycker jag med. Förvisso finns det ju en anledning till ATL men man måste ju kunna vara lite flexibla. När det handlar om alla utredningar av LSS och framför allt LASS, personlig assistans, så har de resulterat i så många olika förändringar/försämringar att rättighetslagstiftningen börjar bli smått tandlös. De behövde bara ett domstolsbeslut för att kunna förstöra många, många människors liv genom indragen assistans eller indragna timmar. Sjukt!!

   Återigen, tack för kommentar. Hoppas du kommenterar fler gånger 🙂

   Kram!
   Nalle

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *