4 minuter, 45 sekunder

Försäkringskassan = ångest!

Warning: Illegal string offset 'filter' in /customers/4/b/d/bjornthoren.se/httpd.www/blogg/wp-includes/taxonomy.php on line 1442

Ett brev dimper ner. Logotypen lyser med sin misstro. Fan! Det är dags nu! Mitt hjärta börjar plötsligt banka hårt och extra fort. Blodtrycket skjuter i höjden. Farligt mycket, eller? ÅNGEST! Tryck i bröstet och min assistent springer för att hämta Nitromex, en av fem mediciner jag fick efter hjärtinfarkten för drygt tre år sedan. Jag måste lägga mig för jag orkar inte med trumsolot i bröstet, eller ångesten. Jag tar en Stesolid mot ångesten. Allt detta för att jag har fått brev från försäkringskassan! (Brevet kom den 7 oktober och meddelade att mötet är torsdag den 17 oktober.)

fkassan

Imorgon väntar ångestfyllt möte där framtidens vara eller icke vara står på spel. Ett möte med förklädd myndighetsperson och falsk välvilja. Ett möte där varje ord och mening skall vägas, varje ansiktsuttryck och ögonkontakt måste tänkas igenom mycket noga, för att besökande myndighet inte ska kunna läsa in eller tolka mina ord på fel sätt. På ett sätt som de vill. Det är ett tag sedan LASS lagens innehåll och intentioner följdes av dess skapare.

Rädslan över att morgondagens möte ska leda till ett liv i ännu större utanförskap eller till andra hemska konsekvenser såsom att inte komma upp på morgonen, att inte kunna äta eller gå på toaletten när jag vill, att inte kunna plocka upp det jag tappar eller byta kläder när jag spiller, med mera, är en hemsk upplevelse. Resultatet efter mötet i morgon kan leda till att min funktionsnedsättning komma att förvärras i upplevelse. Men också fysiskt. I verkligheten.

”I drömmarna ser jag hur försäkringskassans handläggare, klädd som en engelsk domare sittandes högt ovanför alla, slå ordförandeklubban i bordet och vråla ut över alla samtidigt som han pekar mot mig, Vi dömer dig till total ödeläggelse! Sedan vaknar jag och inser att drömmen inte bara var en dröm.”

Men varför ta ut något i förskott? Varför vara så negativ? Gaska upp dig! Det kan ju gå bra, eller? Men va fan! Det är just det som är problemet. Att inte veta om lagen ska gälla mig denna gång eller inte. Min sjukdom och smärta och rörlighet är sämre. Med andra ord mitt funktionshinder är större liksom mitt behov av personlig assistans – Men det gott folk är ingen garanti för att få utökade timmar eller att ens få behålla assistansen!

Problemet med en lagstiftning vars innehåll kan förändras när som helst genom godtyckliga tolkningar och beroende på hur dessa handläggare mår för dagen eller hur deras personkemi går ihop med den sökande, ger en rättsosäkerhet och en lag med oroliga assistansanvändare som känner ångest inför kontakter med försäkringskassan.

Jag har suttit och våndats framför datorn hela dagen för att svara på frågeformuläret som följde med brevet. Jag ska också skriva ihop något där jag berättar hur mitt assistansbehov ser ut så jag är förberedd inför mötet i morgon. Men det är galet svårt. De ska veta hur många timmar och minuter varje liten sak tar. Hur lång tid tar det att gå på toaletten? Hur länge skiter jag? Hur lång tid tar det att kissa? Att tvätta och torka sig i häcken? Att klia sig i häcken? Att peta öronen? Att borsta tänderna? Att kamma sig? Att trimma skägget och klippa naglarna? Att äta och laga mat? De vill att jag ska bena upp varje liten sak i små jävla beståndsdelar och klocka varje del. Hur sjukt är inte det?

”Jag har ett stort jävla funktionshinder och reumatism sedan barndomen vilket betyder att jag är kroniker och att jag blir sämre för varje år. Tror de att jag ska bli frisk och lura dem på assistans, eller?”

Med tanke på att jag har haft ett assistansbehov på sexton till sjutton timmar per dag sedan 1994 samt att jag i flera år även har haft sovande jour eftersom jag blir stel i kroppen och fastnar och behöver hjälp med att vända mig plus att jag periodvis har svår ångest på nätterna, plus att jag ibland behöver hjälp med annat som att gå på muggen så borde man slippa dessa två års bedömningar. Det borde räcka med ett hembesök och OM handläggare misstänker att någon har mer assistans än vad behovet kräver – då skulle de kunna göra en ny bedömning.  

Även om jag inte än har målat fan på väggen är det inte mycket som talar för ett positiv möte eller resultat. Jag känner flera, som känner ännu flera och tillsammans är vi många som har blivit av med många timmar eller rätten till personlig assistans där staten är huvudman. Min oro och ångest bottnar inte i fantasier. Men självklart hoppas jag att det kommer gå bra. Vem vet, min handläggare kanske tycker om mig och därför anser att jag har rätt till att få mina behov tillgodosedda? Den som lever får se.

Ta hand om er!jag_2013_10
Nalle

Share Button

Kommentera här!

5 comments

 • Stig Olsson

  Det är skrämmande att läsa ditt inlägg eftersom jag också drabbades av reumatism som barn, haft assistans sen -94, men jag blev av med min för tre år sen och har överklagat sen dess.

  Jag har därför också hunnit med att bli ”bedömd” av alla rättsinstanser i landet och i alla fall har jag fått avslag på min överklagan… Det är rent för djävligt!!!

  Eftersom jag aldrig träffat dig hoppas jag att det jag nu säger ska komma som en positiv överraskning för dig.

  Jag ber dig bara att titta/googla lite på FNs deklaration om mänskliga rättigheter för handikappade, deklaration 4.

  Det är en lag som tillkom 2006, har undertecknats av både EU och svenska regeringen!!!

  Ändå dömer både lagstiftare och staten efter den ”gamla” lagen, vilket inte är rätt! Jag har dessutom överklagat till högsta förv.rätten och fått avslag TROTS att jag hänvisade till denna högre gällande internationella lag!?!?

  Vi funkisar som har assistans måste slå ihop oss och kräva att Sverige ska följa de lagar man skrivit på att följa!!!

  Är du nyfiken på vem jag är så finns det att läsa på min blogg på http://www.cyberliv.se

  Lycka till med kräken från FK!!!

  Stig Olsson

  • Hej Stig!
   Tack för kommentar. Jo, jag känner till FN konventionen och ratifiseringen med mera. Men det är som du säger, de skiter för det mesta i vad eller vilka lagar de bryter så länge de får sin vilja igenom och kan spara in pengar till andra saker såsom skattesänkningar bl.a..

   Jag har nu haft mötet och jag vet inte än hur det gick för de måste ha ett läkarintyg innan de kan ta beslutet, som hon sa. Men, men, mötet är i alla fall över, korrigering: Detta möte för denna gång, är över. Snart är det dags för en handläggare att ”se över” handikappersättningen som de en gång i början av 2000 talet tog bort. Jag gick då back ca 25 000 kr varje år eftersom jag likt förbannat hade merkostnader för mitt funktionshinder även om de inte ansåg att jag hade det. IDIOTER!!

   Lycka till med din blogg och i livet.

   VH/Nalle

   • Stig Olsson

    Det finns bara två ord för vad FK & Co utsätter oss för och det är FY FAAN!!!

    Jag misstänker Det är inte ens nog att de skiter i oss, de verkar också njuta av att tortera oss fast vi inte gjort dom nåt!?!? Undrar vad FN och mänskliga rättigheter säger om den skiten?

    Jag är ledsen att komma med dåliga nyheter men kanske ändå bättre att du får lite mer tid på dig att komplettera din ansökan om KH-ersättning, för jag fick inte igenom min pga denna anledning (och då hade jag 35 000 spänn i merkostnad):

    ”””För att få handikappersättning enbart för merkostnader måste de vara minst 28,5 procent av prisbasbeloppet, enligt Riksförsäkringsverkets allmänna råd om handikappersättning (RAR 2002:9). 28,5 procent av prisbasbeloppet är 12 682 kronor per år”””.

    Detta gör att jag, självklart, inte uppnår deras miniminivå! Så om du uppger en merkostnad av 25 000 får du inget heller!?!? Jag miste min KH-ers när jag fick assistans med motiveringen att det inte gick att kombinera!? När jag upptäckte att de ljugit för mig så sökte jag… resultatet blev bara ytterligare en djävla kränkning och förnedring!!!

    Så mitt tips är att du t ex dubblerar beloppet för dina kostnader för att åtminstone få ersättning för en tredjedel av den faktiska, för detta sk prisbasbelopp är trots allt bara ”allmänna råd” och inte skrivet i sten enligt texten jag skrev in här!!!

    KÖR HÅRT 🙂

 • Ingrid Malander

  Kämpa så gott det går Björn. Känner starkt med dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *