3 minuter, 4 sekunder

Förnedringskassan gör hembesök!

Warning: Illegal string offset 'filter' in /customers/4/b/d/bjornthoren.se/httpd.www/blogg/wp-includes/taxonomy.php on line 1442

Jag2_IMG_0296.150pxDet är dagen efter mötet där jag blev utfrågad och fick ta emot två timmar av extremt närgångna och oförskämda frågor om allt ifrån nattlig ångest, intimhygien och toalettbesök och hur lång tid allt tar. Och då pratar vi verkligen om hur lång tid ALLT tar! Jag är helt slut! Då börjar rond två – försäkringskassan vill ta min handikappersättning. 

Efter en timme ungefär kan jag skönja ett mönster i hennes, handläggarens, frågor. Hela upplägget är noga uträknat för att medvetet förvirra, hon själv blir förvirrad emellanåt, så jag inte skulle kunna avgöra min egen tidsuppskattning över de så viktiga grundläggande behoven. Det är fruktansvärt fult gjort och konsekvenserna blir också därefter.

Hur ska någon våga uppge de exakta antalet minuter och timmar varje sak tar när man inte får räkna med ens assistansbehov utan försäkringskassan själv avgör vad som räknas, vad som är grundläggande. Självklart finns det behov som vi alla tycker är viktigare behov än andra men det är en individuell fråga och uppfattning. Försäkringskassan räknar först de grundläggande behov och de är enligt dem hygien, toalettbesök, äta och kommunikation. Så om du inte tvättar dig, duschar, kissar och bajsar, äter och behöver hjälp med att kommunicera i mer än 20 timmar per vecka blir du utan din rättighet.

För egen del kommer jag upp över tjugo timmar, enligt min beräkning men vad försäkringskassan kommer fram till vet jag inte än. Men jag vet en del som sitter längre på muggen än de behöver och som duschar längre etc för att få personlig assistans till de grundläggande behoven som kanske är 18 timmar i veckan men med allt annat de behöver assistans med som t.ex. att handla, laga mat, städa och tvätta, klä på sig/av sig och att ha någon i närheten, m.m. kommer i 16-17 timmar om dagen. De skulle förlora sin assistans rakt av. Hur sjukt är inte det?

”För mig och för alla jag känner som har personlig assistans är alla behov lika grundläggande och viktiga för att kunna fungera och leva ett bra och väl fungerande liv.”

När man blir bemött av ens eget land på detta sätt som många funkisar idag blir är det oerhört svårt att känna förtroende, trygghet, självkänsla och att kunna utvecklas som människa. Det är nästintill en omöjlighet. Att hela tiden slåss för sina rättigheter mot olika myndigheter är oerhört tufft och krävande och är allt annat än mänskligt. Det tar så mycket på krafterna att jag ofta hamnar i depressioner. Men hey, vad fan då – jag är ju bara en människa, eller?

Det är hög tid att vi återfår/återtar makten över våra egna liv. Att själv få bestämma hur många timmar assistans man behöver, vem som ska assistera och när är avgörande för att kunna leva ett bra och fungerande liv med livskvalité. Annars är vi tillbaka till tiden innan 1994. Istället för ”Från patient till medborgare” blir vi återigen ”Från medborgare till patient” och det vill ju ingen. Det mina snåla politiker skulle kosta multum.

Ta hand om er!
Nalle

Share Button

Kommentera här!

7 comments

 • Per Almén

  Hej! Känner starkt medlidande för dig på det sätt du blivit bemött. Det är för jävligt på ren Svenska! Skamligt att våra myndigheter beter sig så.
  Stå på dig!
  Vänliga hälsningar från en frisk medmänniska (som är tacksam för det)!
  Per Almén, Gagnef

  • Hej Per!
   Tack för din kommentar.

   Jag tror att vi inte känner varandra vilket gör din kommentar extra rolig. 🙂 Anyway, med risk för att låta kaxig så vill jag inte ha ditt medlidande. Fast jag tror att jag förstår vad du menar. Däremot blir jag glad, mycket glad, över att du tar dig tid att reagera och skriva några rader om det du läst. I och för sig skriver jag inte blogg för att uppröra utan jag bloggar främst av tre anledningar. 1) Jag behöver ganska ofta skriva av mig av olika anledningar. 2) Jag skriver också i hopp om att informera andra och gärna människor som kanske aldrig kommer i kontakt med personer som lever ett lite annorlunda liv än vad de själva gör just på grund av att de har en eller flera funktionsnedsättningar. 3) Sista åren har jag sett ett ganska alarmerande behov av att i stort upplysa andra, med inriktning på kommun, landstings -och riksdagspolitiker och andra beslutsfattare, om hur det är att leva med funktionsnedsättning i dagens Sverige. Vi är alla olika, även vi som har funktionshinder :-), och otäckt många som i flera år tillbaka får slåss och kämpa på så många områden och håll för att kunna leva ett vanligt liv och fungera som människa och samhällsmedborgare. Därför brukar jag skicka mina blogginlägg till riksdagen om jag tycker att de angår politikerna. Så även om jag inte skriver för att uppröra jag kan inte låta bli att känna mig lite stolt när folk, läsare av mina bloggar, reagerar starkt och tar sig tid att kommentera. Med andra ord, tack så mycket Per!

   Ha en fortsatt bra vecka!
   Nalle

  • Hej Per!
   Tack för din kommentar, den värmde likaså din önskan om att jag ska stå på mig. Tack för det.

   Ja, jag tycker också att det är för jävligt många gånger. Framför allt för alla de som inte har förmågan att tala för sig eller som inte orkar med. För egen del har jag fightats i säkert 20-30 år för att få eller få behålla det jag en gång fått. Det är ofta ett moment 22 eller iaf något liknande.

   Ha en skön helg!
   Nalle

 • Ingvor Thorén

  Jisses, vilket övergrepp! Vi kan inte ha det så här!
  Inte för att man normalt känner att man önskar ens sin värsta fiende dessa tillkortakommanden men den lille djävulen i mig vill väldigt gärna göra ”funkisar” av de bestämmande så de får känna på sina egna övergrepp ett tag! Att ge sig på och sparka redan liggande folk är oförlåtligt! Man blir alldeles matt över detta diskriminerande och ifrågasättande. Hur svårt är det att se hur du har det? Man behöver ingen utbildning för det, vilket F-kassans handläggare ej heller har, man behöver bara vara mänsklig, ha ett hjärta och lite empati i kroppen för att inse vad du går igenom. Tänk att en del vuxna måste skära sig för att se vad som händer istället för att faktiskt använda sitt sunda förnuft och kanske lyssna på de som redan vet! De som har erfarenhet, de som har genomgått det? Nu får regeringen faktiskt ta tag i detta och ge F-kassan uppdrag som motsvarar de mänskliga rättigheterna…BASTA!

  ARGVOR

  • Hej Argvor..!

   Tack för din kommentar, kusinvitamin.

   Ja, det hade varit något det, kanske är kriminellt att se till så dom får känna på men man kan ju alltid leka med tanken. 🙂 Hjärta och empati är något som många handledare saknar, eller har stängt av mellan 08:00 – 17:00 – mån till fre. Nåja, det finns många som har det värre och det är dom jag tänker mest på.

   Ta hand om dig nu och ha en bra helg!

   Kram på dig, Ingvor!
   Nalle

 • Monica

  Var med om samma förnedrande behandling av F-kassan i början av september. Under 2 månader klockade vi (jag, ass., dotter make) tiden på allt som ingår i de grundläggande behoven och övriga behov som gör att livet fungerar något så där hyfsat och då menar jag allt. 5 gånger på varje moment och så tog vi och räknade ut medel tiden på varje moment, mina grundläggande behov uppgick till över 50 timmar/vecka när vi hade räknat ihop. Och så kom dagen då förnedringskassan var här, tyckte att jag också var förberedd med efter 2 timmar bröt jag ihop och bara grät. I en vecka efteråt gick jag med stark ångest och grät och så i förra veckan kom F-kassans dom! AVSLAG mitt grundläggande behov uppgick enligt dem till 13 timmar/vecka.
  Jag hoppas av hela mitt hjärta att ditt lyckohjul stannar på vinst! Håller tummar!
  Stor kram och sköt om dig/ Monica

  • Hej Monica!
   Tack för din kommentar.

   Ja, det är för bedrövligt, kriminellt rent ut sagt. Ett råd är att vänta ett tag och söka om igen det brukar vara bättre än att överklaga fast jag tycker att man bör ändå överklaga. Men om även det går åt pipan så är mina råd att vänta några månader och söka på nytt och då be om en annan utredare.

   Lycka till!

   Ha en bra helg!
   Nalle

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *