3 minuter, 46 sekunder

Ibland är det jobbigt att ha ett hjärta!

Warning: Illegal string offset 'filter' in /customers/4/b/d/bjornthoren.se/httpd.www/blogg/wp-includes/taxonomy.php on line 1442

Plötsligt fick jag Mats Rådbergs låt, ”Det är inte lätt att va ödmjuk när man är en…”, på huvudet och så skulle den här dagen kunna blivit förstörd. Jag menar hur kul är det på en skala att ha den låten på hjärnan? Det är antagligen inte utan funderingar som ni läser detta. Jag ska försöka förklara mig.

Ända sedan jag var en liten grabb har jag önskat mig en hund. En önskan jag delade med många av mina vänner på den tiden. När jag kom hem efter min första operation hade mina föräldrar, som plåster på såren, köpt en boxer tik som var elva månader. Jag var världens lyckligaste tolvåring. Ett tag i alla fall.

Som vuxen har jag haft två hundar. Min kärlek och förståelse för hundar har bara blivit större med åren. Likaså har min önskan om att en dag återigen orka med allt det som krävs av en hundägare. Det är ett stort ansvar och så länge jag känner mig osäker på om jag orkar lever jag hellre utan hund. Det finns tillräckligt många egoistiska och olämpliga hundägare och hundar som far illa.

En del är hundrädda medan andra är rädda för katter
Några år innan jag fick Alfie, boxer tiken, bodde vi i Skärholmen. Jag minns en dag när jag var cirka nio år, och min ena lilla syster som då var fyra år, hur min syster stelnade till och började sedan gråta när hon fick syn på en hund. Jag misstänker att jag tyckte hon var larvig eftersom jag älskade hundar. En tid senare skulle jag få äta upp det. Jag blev skrämd av en stor svart katt som fräste och spotta och såg ut som Tudors batteri katt, om ni minns den. Jag blev livrädd. Duktigt skraj.

Även om det är väldigt längesedan katten skrämde skiten ur mig finns en del rädsla kvar för detta graciösa djur. Men som vuxen kan jag rationalisera  och se förnuftigt på hela grejen katt och hund och jag kan till och med tycka att en del katter är söta. Om de är små och håller sig på tryggt avstånd. 🙂 Här om dagen kom det in en katt på min tomt och jag reagerade som vanligt, med stort förnuft. Det pirrade till i ryggraden och likt en hund börja jag resa ragg och skälla som en galning medan jag viftade med mina reumatiska armar medan katten blängde på mig med chockad blick. Om jag hade varit en schäfer hade öronen stått rakt upp och framåt för att sedan lägga sig bakåt. Jag följde kattens minsta rörelse med blicken och gick hastigt fram mot katten för att jaga eller skrämma bort den.

Nu händer något jag aldrig kunnat drömma om
Halvvägs framme börjar kattskrället att prata och la på en charm offensiv jag aldrig tidigare skådat. Hon satte sig ner framför mig utan den minsta rädsla för rullstolen och fortsatte snacka. Efter ett tag lyfte hon ena tassen som om hon gav mig high five, fyra till fem gånger, och så la hon huvudet på sned. Hon fortsatte att kommunicera hela tiden. Jag blev så paff att jag tappade hakan och innan jag visste ordet av smalt mitt hjärta och det hela slutade med att hon fick resterna av min efterrätt. Jordgubbar med glass.

Ibland är det jobbigt att ha ett hjärta eller så är det som så att ”Det är inte lätt att va ödmjuk när man är en…”

Idag hände det som jag var rädd för. Katten kom tillbaka och hon vägrade att gå sin väg och hade gett sig tusan på att få komma in. Men där satte jag ner foten. Det uppstod en viljornas kamp som jag till sist vann. Och nu ligger jag i sängen och tänker på hur kattskrället mår och undrar om hon har fått någon mat idag. Jävla skit!

Ta hand om er!
Nalle (Mr doglover!) 

Share Button

Kommentera här!

8 comments

 • Hej! Jag har varit in och läst din blogg några gånger tidigare, men nu kunde jag inte motstå att lämna en kommentar efter att jag läst din charmiga berättelse. Det är just det som är så speciellt med katter, de väljer själva vem de tycker om eller inte gillar och den här kissen har valt ut dig till en värdig vän och du har helt klart blivit charmad. 😉 Inte helt ovanligt att de dras till människor som undviker dem, som t ex allergiker eller de som är katträdda. Håller tummarna för att vänskapen fortsätter att utvecklas. 🙂

  Ha det så bra!

  • Hej AprilSus!
   Tack för din kommentar.

   Ja, jag känner till det underliga med att katter tyr sig till katträdda och till allergiker och om jag inte är helt ute och cyklar ska det bero på att vi avger en doft som tilltalar katter. Men det kan ju också bero på att de är listiga och luriga och smyger sig fram för att de vet att vi är rädda och därför inser att de har ett övertag. Sedan går de till attack..! Dom rackarna..! Nej, skoja bara. Det var en märklig upplevelse men även om katten har valt mig så har jag inte valt henne. Är på tok för skraj för det. Men vad vet man, framtiden ligger ju oskriven framför våra fötter så…

   Ta hand om dig!
   Nalle

 • Mirjana

  Ja, Björn, du har alltid underskattat katter men man blir det man bekämpar 🙂

  • Hej Mirjana!
   Tack för din kommentar.

   Jag vet inte om jag har underskattat katterna det är mer som att jag inte klarar av deras självständighet och lynne där de ena sekunden kan mysa och gosa för att i nästa sekund sätta klorna i en utan anledning. I alla fall utan anledning som jag kan förstå. Men som jag sa till AprilSus så var det en märklig situation och upplevelse. Hoppas livet leker och att allt är bra med dig och din son. Tänker på er ibland.

   Ta hand om dig!
   Kram/Nalle

 • Nu har jag nog aldrig tvivlat på att du har ett hjärta, men jag ler när jag läser ditt inlägg.
  Och som du kommer förstå så är det just en katt som passar in i ditt liv just nu. Har du inte längtat efter sällskap i sängen? 😉

  • Hej du Gagnskullu!
   Tack för kommentarisch..!

   Nej, nej och åter nej. En katt kommer aldrig passa in i mitt liv. Även om det innebär sällskap i sängen. Det är ju inte sådant sällskap jag vill ha i sängen juuu! 😉 Förresten så är jag och kommer alltid att förbli en hund människa. 🙂

   Ps. Jag har länkat din blogg nu, var dag som jag finner intressant, men till min andra blogg ”Nalles tankar från själen” som jag har på blogger. Ds.

   Ta hand om dig!
   Nalle

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *