2 minuter, 34 sekunder

Vi har fått nog!

Warning: Illegal string offset 'filter' in /customers/4/b/d/bjornthoren.se/httpd.www/blogg/wp-includes/taxonomy.php on line 1442

För nionde året i rad har Marschen för tillgänglighet vuxit och i år har det marscherats på 31 orter runt om i landet för att få ut budskapet att otillgänglighet är diskriminering. Många av landets funktionsnedsatta medborgare var ute och demonstrerade idag för att få politikerna att sluta prata och utreda och istället börja agera.

Politikerna är ense om att otillgänglighet är diskriminering men som vanligt när det handlar om personer med funktionsnedsättningar vill man inte skrida till handling. Politikerna vill helt enkelt inte lagstadga om att otillgänglighet ska klassas som diskriminering precis som all annan diskriminering. Återigen gör de gällande att det ÄR skillnad på folk och folk.

Som sagt så har det marscherats på 31 orter runt om i landet i år och man kan lugnt säga att landets funktionsnedsatta har fått nog när det gäller fagra tal och antalet utredningar. Man vill nu att politikerna skall gå till handling och lagstadga att otillgänglighet är diskriminerande. Det är hög tid att öppna upp samhället för alla medborgare och för att vi ska kunna åka buss, tunnelbana, tåg och besöka affärer och teatrar med mera så behövs denna lag. Sverige har haft decennier på sig att följa de föreskrifter som finns för att anpassa vårt samhälle vid ny byggnationer av till exempel affärscentrum, affärslokaler och hus eller vid köp av nya bussar, tåg- och tunnelbanevagnar, etc, men man har struntat i det.

Politikerna beslöt år 2000 att under en tio års period skulle Stockholm bli en av världens mest tillgängliga huvudstad men år 2010 kunde alla konstatera att så var inte fallet. Det verkar som om politikerna tror att allt skall ordna sig av sig själv bara man tycker och säger rätt saker, eller om vi slår oss för bröstet internationellt och säger att vi är bäst och skriver på det ena FN kravet efter det andra på att följa de mänskliga rättigheterna. Men ack så fel ni politiker har. Den politiken ni har fört i decennier gällande tillgängligheten har inte bidragit till något alls – inte ens till en tummetott. Samma sak gäller den ekonomiska situationen för många funktionsnedsatta.

Alltså, medan ni fortsätter att hoppas och utreda, tycka och säga rätt saker så fortsätter vi att inte kunna ta del av det framtida Sverige som är så självklart för alla andra – för vi kommer inte in. Hur mycket ni än vill, hur mycket ni än anser att det är en självklarhet att vi ska vara med i samhället så kommer det inte att fungerar så länge ni inte ser till att det blir kriminellt att diskriminera funktionsnedsatta medborgare med otillgänglighet.

Så in i Riksdagen med er och klubba denna lag – NU!

Ta hand om er!
Nalle

Share Button

Kommentera här!

4 comments

 • Förstår att det är frustrerande att allt går så sakta. Men det är bra med uppmärksamhet för människor behöver påminnas hela tiden.
  Tyvärr.

  Ha en bra helg!

 • Visst är det så. Trevlig helg du med.

 • Din blogg ger mig kraft och mod!Den ekonomiska situationen för funktionsnedsatta är avskyvärd och vidrig. Övrig diskriminering med!
  Kram

  • Hej du, fina Lina!

   Jag blir så fantastisk glad när jag får läsa ord som dina. Du ska veta, och det är på riktigt och sant, att Dina ord, din kommentar, får mig att vilja, att orka, fortsätta skriva och berätta om den förnedring och diskriminering som funktionsnedsatta medborgare utsätts för idag så det är jag som skall skriva att Du ger mig kraft och mod.

   Många goa helande och hjärtliga kramar!
   ta hand om dig.
   Nalle

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *