2 minuter, 28 sekunder

Engagera er innan det är för sent

Warning: Illegal string offset 'filter' in /customers/4/b/d/bjornthoren.se/httpd.www/blogg/wp-includes/taxonomy.php on line 1442

Om några dagar ska jag till ortopeden på Huddinge sjukhus. Hur många dessa ortopeder är som jag har träffat genom åren, bara på HS, vet jag inte. Jag vet dock att det är många och att även denna gång skall jag få äran att träffa en ny läkare som jag ska skaka hand med och dra min sjukdomshistoria för.

Efter drygt 40 år av sjukdom och sjukhusbesök och över tjugo operationer räcker aldrig tiden till för en ordentlig presentation och genomgång. Oftast tar tiden slut och nästa patient väntar eller så tar läkarens intresse slut, vilket sker relativt fort eftersom han eller hon ganska omgående vet att här finns inga möjligheter att få patienten frisk eller bättre. Med andra ord här finns ingen möjlighet att klättra på karriärstegen. Men jag vill inte låta allt för negativ. För denna gång finns inget behov av några överkurser eftersom nacken och bröstryggen är kaputt plus att en heldel ledproteser, med stor sannolikhet, också är trasiga så med andra ord blir det lite ”jada, jada, jada” om det och remiss till röntgen.

En reflektion som slår mig då och då är att ju äldre, samt i detta sammanhang, sämre jag blir desto mindre hjälp eller stöd från samhället får jag. Undrar varför det har blivit så? Håller vi människor på att bli så egocentriska att vi inte längre tycker det är en mänsklig rättighet att leva ett gott och fullvärdigt liv om man inte kan arbeta oavsett om det beror på sjukdom eller funktionsnedsättning. Nej, jag vägrar tro att vi har blivit så småaktiga och snåla att vi värderar vår egen ekonomi före ett funktionellt samhälle som är öppet och finns till för alla dess medborgare, som ställer upp på dig om du råkar ut för något hemskt.

När politiker blir förtryckare, när makten bestämmer över demokratin, då är det upp till folket och den fria pressen att organisera sig. Då måste folket engagera sig i folkrörelsen oavsett vilken intressepolitisk fråga man brinner för. Det är hög tid nu att åter lyftas på arslet, skaka av sig känslan att det spelar ingen roll eller vad kan jag göra – för det är just det att ensam kommer inte mycket att hända men om vi går ihop, engagerar oss, då kommer vi att höras och då måste de lyssna och vi kommer då kunna flytta berg. Ge dig själv ett nyårslöfte, att engagera dig intressepolitiskt och gå med i en förenig som för dig känns viktig.

Ta hand om dig!
Nalle

Share Button

Kommentera här!

One comment

  • Mamma

    Så sant, så sant min kronprins. Får se om jag hittar något att spänna musklerna för. Jag går ju på gym numera så kansek jag orkar det…puss min kronprins

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *