4 minuter, 4 sekunder

Låg ekonomisk standard. Nej, obefintlig ekonomisk stöd!

Warning: Illegal string offset 'filter' in /customers/4/b/d/bjornthoren.se/httpd.www/blogg/wp-includes/taxonomy.php on line 1442

Idag skrev jag ett brev till Socialdemokraterna, ifrån deras hemsida kunde man ställa frågor, där jag berättade om hur det är att leva som funktionsnedsatt och vara beroende av förtidspension. Sammanfattning: Det är ovärdigt och mycket fattigt! Och vad kommer ni att göra åt det om ni vinner valet?

Finansminister, Anders ”pony-tail” Borg, fick frågan varför andelen med låg ekonomisk standard har ökat kraftigt? Hans svar var mer eller mindre obegripligt fast ni kanske förstår vad ministern menade. OBS! Det här är inte ett citat utan det är vad jag minns att ministern sa: ”Vi har inte klarat av arbetslinjen historiskt, inte haft kunskap i skolan, men nu har vi börjat vända den trenden och på sikt, tror jag, på små ekonomiska skillnader.” Det var inte bara jag som skakade på huvudet utan reportern fick ställa om sin fråga och fick, självklart, ett liknande svar.

Jobb skatteavdragen har kostat oss 80 miljarder, vilket är 800 000 kr per jobb då de säger att 100 000 fler har fått jobb. Ge mig 800 000 kronor så kan jag skaffa mig ett jobb själv.

Den nuvarande allians regeringen med statsminister Reinfeldt och finansminister ”pony-tail” Borg, vilket är det enda balla med den ministern, har använt det sjunkande sjukskrivningstalet, det så kallade ohälsotalet, till att betala deras skattesänkningar. Jag tror att jag har sagt det förr. Men och andra sidan så har jag aldrig påstått att jag inte är tjatig så: Hörru statsministern och finans- ”ponytail” ministern, nu när avgifterna till försäkringen går med överskott och det används till annat, typ skattesänkningar, är det inte frestande så säg att rada upp resterande 100 000 oförmögna och göra processen kort. Ratta tatta taa..! Eller?

Med nuvarande politik är det som så att de sjuka och svaga(1) i samhället betalar skattesänkningen för de friska och de som kan anses valbärgade. Likaså är det med oss kroniker som lever på sjukpension/förtidspension. Vi är också med och betalar skattesänkningen och en massa andra fördelar för de rika.

Eftersom sjukförsäkringen betalas av arbetsgivaravgifter, läs ett tidigare inlägg: http://bjornthoren.se/blogg/?p=1448, borde arbetsgivaravgiften öronmärkas och enbart få användas till att få långtidssjuka tillbaka till arbetslivet. Plus att avgiften skulle kunna regleras efter behoven. De år ohälsotalet sjunker på grund av att vi faktiskt har blivit friskare och inte pga något politiskt påhitt eller kreativt budgetarbete skulle arbetsgivaravgiften sänkas och generera fler arbetstillfällen.

Dessa öronmärkta pengar skulle kunna göra gott med ett utökat rehabiliteringsansvar mellan arbetsgivare och stat. Med tydliga regler som ska efterföljas med kraftigt vite som följd för stat eller arbetsgivare som inte fullföljer sitt ansvar. Det går INTE att bli frisk och komma tillbaka till arbetet igen när hela ens vardag vänds upp- och ner på grund av en urusel ekonomi. Det fungerar inte. Det är omänskligt, oetiskt och en ansvarslös politik.

Det finns flera utredningar som föreslår att lägga sjukförsäkringen utanför den övriga statsbudgeten. Återigen kommer vi till de öronmärkta pengarna. Utredningarna menar att det skulle tvinga fram förebyggande arbete och eftersom försäkringen betalas med arbetsgivaravgifter skulle det förbättra arbetsmiljöer och ge en bättre företagshälsovård.

Men det här hjälper inte oss här och nu. Vi håller fortfarande på att slåss mot sjukdom, vardagen och vårt land som inte vill veta av oss. Och till sossarna svarar på mitt brev är det väl bara att bita ihop ytterligare en tid.

(1) Att vi sjukpensionärer, som numer tvingas till socialbidrag, skulle vara svaga är en missuppfattning. Jag skulle vilja veta hur många av höginkomsttagare, riksdagsledamöter och ministrar, som skulle klara av det liv jag och många med mig lever. Med sjukdom, smärta, medicinering som ofta däckar en fullständigt, barn- hämta och lämna, handla, laga mat, diska, städa, tvätta, betala räkningar: ja, betala räkningar är ett konststycke i sig. Med en fast inkomst som inte förändras alls förutom möjligtvis i januari eller juli när politiker vill sänka pensionen. hyran betalas alltid. Alla andra räkningar får man ringa till och deala var och eviga månad. Enligt Konsumentverket ligger jag, (och många med mig), 3-5 000 kronor under norm. Så OM det inte är att vara stark, hårdhudad eller att ha skinn på näsan, då vet bara Gud vad som menas med att vara svag vs stark.

Ta hand om er!
Nalle

Share Button

Kommentera här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *