2 minuter, 17 sekunder

Det gäller att vara produktiv

Warning: Illegal string offset 'filter' in /customers/4/b/d/bjornthoren.se/httpd.www/blogg/wp-includes/taxonomy.php on line 1442

Efter att ha läst DN debatt igår så vill jag passa på när jag ändå skriver om försäkringskassan att nämna min avsky för både försäkringskassan och regeringen som nekar dödssjuka cancersjuka och andra sjuka personer sjukskrivning. De borde skämmas att tvinga dem tillbaka till arbetslivet innan deras egna läkare anser att det är okej.

I DN.se den 2 december kunde man läsa vad sju läkare och en kurator vid onkologen på Karolinska skriver:

”Svårt cancersjuka kvinnor tvingas söka heltidsarbete”

Specialistläkare slår larm: I väntan på döden tvingas kroniskt sjuka cancerpatienter ut på arbetsmarknaden. Vi anser inte att det är rimligt att svårt sjuka cancerpatienter – med dålig prognos – ska tvingas arbeta trots att de har svåra symtom som smärtor, trötthet, psykiska reaktioner samt biverkningar av behandlingen.

Läs mer i samma ämne – DN 4/12 Rätt tänkt kan bli fel

Hur kan försäkringskassans läkare väldigt ofta komma till beslut som går emot den försäkrades egna läkare, till och med mot expertläkares utlåtande? Att jobba för att få långtids sjuka ut på arbetsmarknaden igen är helt okej, tycker jag. Men då måste man lyssna på den sjukskrivnes läkare/expertläkare plus på den som är sjukskriven. Som skribenten i dagens DN.se säger (länken ovan) så är en återgång till det gamla inte en alternativ väg. Men att påstå att man förr kunde bestämma själv om man ville jobba eller vara sjukskriven och att försäkringskassorna aldrig ifrågasatte ett sjukintyg är lika absurt som försäkringskassans riktlinjer är för sjukskrivning idag.

Jag kan hålla med om att det var betydligt lättare förr att bli sjukskriven, att man förr inte behövde vara dödssjuk eller ha sågat av sig armen för att bli sjukskriven men eftersom jag är en man som friar hellre än fäller så anser jag att en halv återgång till det som var förr är bättre än att få höra en handläggare säga ”Nej, du blir ej beviljad sjukskrivning – du har ju EN frisk arm kvar” eller ”stämpla ut gör vi inte förrän vi lägger näsan i vädret” eller ”det finns hjul på dropp ställningarna nu för tiden så du slipper gå hemma och lata dig bara  för att du får smärtlindring och cellgifter”.

Ta hand om er!
– och för guds skull bli inte sjuka.
Nalle

Share Button

Kommentera här!

2 comments

 • Mamma

  Ja, man undrar hur fasiken de tänker, om de nu ens tänker.
  Puss mamma

 • Nej, jag tror inte de tänker. Och om de nu mot förmodan skulle använda sina grå är det för att motarbeta i stället för att göra det lättare för kroniker och funktionsnedsatta som inte klarar av att jobba längre.

  Sverige börjar bli mer och mer likt USA – ett sjukt samhälle!

  Kram och hälsa Göran!
  Nalle

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *