2 minuter, 53 sekunder

”Du har inte accepterat ditt handikapp”

Warning: Illegal string offset 'filter' in /customers/4/b/d/bjornthoren.se/httpd.www/blogg/wp-includes/taxonomy.php on line 1442

En vän och styrelsekamrat i STIL, Veronica Kallander, skrev på sin facebook här om dagen följande: fick ikväll veta att jag på sina håll uppfattas som arg och bitter för att jag inte har ”accepterat mitt handikapp”. Det tyckte jag var roligt. 🙂 

Det fick mig att minnas en del liknande händelser och uttalanden som jag har stött på genom åren och att jag tidigare har skrivit om personer som uttrycks sig klantigt eller har bjudit på otäcka attityder gentemot personer med funktionsnedsättning, eller i största allmänhet haft en hemsk syn på människors lika värde. Men även om jag kommer ta upp en del ifrån de inläggen ska vi inte länka dit nu utan jag kom och tänka på ett par andra saker när jag läste Veronicas inlägg på FB.

För egen del brukar jag tycka det är ganska lätt att sålla bort idioterna från människor som av okunskap kan uttrycka sig klantigt, oavsett om det sker nyktert eller efter en eller fem öl, och som jag tidigare sagt så beror det på hur jag för dagen mår om jag orkar förklara eller upplysa dem, vilket oftast brukar ske och då också oftast med framgång. I alla fall för stunden. 🙂 Hur som helst finner jag det ganska konstigt att vi i vår upplysta värld idag, år 2012, fortfarande relativt ofta kan stöta på personer med liknande attityder som Veronica gjorde i det här fallet. Än värre är det när vi alla, vårt land, har beslutat genom alla nivåer och på alla möjliga sätt genom lagar och ratificeringar med mera att alla människor är lika mycket värda och att alla i vårt land Sverige ska behandlas väl och att ingen ska diskrimineras eller fara illa på annat sätt – samtidigt som uteliggarna blir allt fler och barnfattigdomen har ökat det senaste tio åren, klyftorna mellan fattiga och rika har ökat, regeringen behöver ytterligare fem år för att stöta och blöta redan tagna beslut gällande tillgängligheten för funktionsnedsatta medborgare. Det vill säga att den ÄR diskriminerande.

På ena sidan säger politikerna Hej och på andra Då..! Alla människor som behöver slåss för sin värdighet, alla som behöver höja sin röst för att bli hörd och för att få de verktyg och hjälpmedel som behövs för att kunna utöva sina rättigheter som medborgare, alla människor som behöver göra sig obekväma för att överhuvudtaget kunna existera i och ta del av samhällets hela utbud på samma villkor som alla andra brukar av en del okunniga personer anses vara besvärliga och självklart har de inte accepterat sitt handikapp.

Jag skulle vilja säga att det är en stor politisk förlust för vårt vackra och underbara land när personer som Veronica Kallander behöver bli ”uppfattad som arg och bitter” eller bli påhoppad med att hon inte har ”accepterat sitt handikapp”. En stor förlust som enbart visar hur otroligt långt vi har kvar att gå.

Ta hand om er
– och var rädd om varandra i sommar!
Nalle

Share Button

Kommentera här!

6 comments

 • Precis som du skriver i ditt sista stycke: ”Jag skulle vilja säga att det är en stor politisk förlust för vårt vackra och underbara land när personer som Veronica Kallander behöver bli “uppfattad som arg och bitter” eller bli påhoppad med att hon inte har “accepterat sitt handikapp”. En stor förlust som enbart visar hur otroligt långt vi har kvar att gå”.

  Det är ett försök att sätta ”oss” på plats, att tysta oss för vem vill väl vara bitter. Nä, får vi detta sagt till oss skall vi inse att nu har vi hotat dem, kommit för nära med våra rättmätiga krav och så … skall vi bara fortsätta kampen!

  • Hej Lisbet
   – tack för din kommentar.

   Jag känner igen dina tankar och din känsla som du delar med dig av. Fast jag tror inte dom känner sig hotade direkt, utan mer att dom tycker vi är besvärliga för att många av de som bestämmer inte har den kunskap eller erfarenhet om funkisar, ursäkta jag menar personer med funktionsnedsättning :-), och därför vet dom inte hur de ska göra eller bete sig och så blir det fel många gånger. Det gäller, (enligt min erfarenhet i alla fall), både privatpersoner som politiker och andra beslutsfattare som påverkar våra liv genom deras handlande/beslut. Privatpersonen kan jag förstå och upplyser gärna honom/henne men när det kommer till politiker är det en annan sak. De ska man kunna kräva av att de har så pass mycket kunskap och vett att de vet vilka lagar och regler som gäller och att ett intresse skall finnas för vad kommande beslut kan få för konsekvenser, för fler än eventuellt bekanta med egen erfarenhet av funktionsnedsättning eller erfarenhet av familjemedlem med funktionsnedsättning. Det är det minsta man ska kunna kräva av våra beslutsfattare

   Ja, jag kan också bli arg och ibland undra om de tror att vi är från en annan planet eftersom de behandlar oss många gånger sämre, eller åtminstone annorlunda, än övriga. Självklart finns det undantag även här. Men det har blivit bättre sedan jag var liten, även om det är långt kvar att gå, så du har så rätt när du säger… ”bara fortsätta kampen!”

   Ta hand om dig!
   – och ha en dunderskön sommar.
   Nalle

 • Lina Jonsson o Johnny Hansson

  Vi följer din blogg. Tycker det är jätteintressant det du skriver.
  Tack för alla kloka ord.

  Lina och Johnny

  • Hej Lina och Johnny!
   Tack så mycket för det. Det är alltid kul och uppmuntrande att få ”svart på vitt” att någon ute på nätet läser det jag skriver. Så tack.

   Hoppas ni får en bra och skön sommar.

   Ta hand om er!
   Nalle

 • Veronica Kallander

  Tack, Nalle! Det du skriver stämmer verkligen på pricken. En del undrar säkert också varför jag slutade meningen på Facebook med ”det tyckte jag var roligt”, men det TYCKTE jag faktiskt helt ärligt. Att jag av alla människor uppfattas som arg och bitter över min situation och att jag ”inte har accepterat mitt handikapp” säger så oerhört mycket om den som yttrade det och så oerhört lite om mig.

  • Hej Veronica!
   – tack för din kommentar.

   Jo, dom som inte känner dig kanske tycker din avslutning verkade underlig? Men inte vi som känner dig. Jag tror inte heller att vi som själva har accepterat våra funktionsnedsättningar för längesedan men ändå får höra liknande så fort vi kräver att lagar följs, kräver våra rättigheter att kunna fungera i samhället och kunna ta del av det utbud som finns, typ som vem som helst. Jag kan dock finna en sorg i hur trångsynta en del politiker är i och med att de känner sig tvungna att ta till sådana påhopp istället för att föra en produktiv konversation som leder framåt. Sorgligt är också att det visar på hur långt vi har kvar att gå när ”makten” och partikamrater till dig, men även andra som jag själv har stött på, tycks tro att kampen för ett jämställt och öppet samhälle som är till för- och fungerar för alla har något att göra med mina känslor rörande min funktionsnedsättning. Visst kan jag bli arg, ledsen och nedstämd över att jag inte kommer in på en pub eller restaurang, klädaffär eller hänga med polarna till den häftiga klubben på grund av att bristande tillgänglighet, men mina känslor har inget att göra med vare sig min reumatism eller mitt funktionshinder eller om jag har accepterat mig själv, det är oviktigt i denna kamp där vi slåss för lika värde och för att få möjligheterna till att kunna leva på lika villkor. Att dom inte fattar att anledningen till att vi blir förbannade är för att vi inte kommer in och kan vara med… att dom inte fattar att vi blir arga, ledsna för att vårt land styrs av politiker som i vissa fall inte gör något åt saken… är förbannat tråkigt.

   Ps. Jag undrar om dessa personer som tycker och uttrycker sig på ett sådant plumpt sätt även säger till kvinnliga feminister som slåss för jämlikheten att ”du är arg och tvär, jag tror nog att du inte har accepterat att du är kvinna – ta och lugna dig lite nu va..!” Ett sådant uttalande skulle i alla fall få Gudrun Schyman att vakna till duktigt. 🙂

   Ta hand om er i sommar!
   Nalle

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *