2 minuter, 28 sekunder

Regeringens mänskliga kollaps

Warning: Illegal string offset 'filter' in /customers/4/b/d/bjornthoren.se/httpd.www/blogg/wp-includes/taxonomy.php on line 1442

Ett människoliv är inte värt ett ruttet lingon i dagens politiska samhälle och har inte varit det under ganska lång tid. Det vill säga om man inte jobbar då förstås. Även om pengar alltid har legat till grund för politiska beslut inom vårt samhälles välfärd är skillnaden den att förr, om vi kikar tillbaka 15-40 år, var man beredd att betala för att medborgarna skulle kunna leva ett mänskligt liv med värdighet även om man var sjuk fysiskt eller psykiskt eller hade en funktionsnedsättning och inte kunde arbeta. Idag offrar Alliansens politiker hellre de människor som inte orkar eller kan av olika anledningar dra sitt strå till stacken genom att förstöra deras livskvalité och där igenom deras liv. Dagens politiker som sitter vid makten suger ut den lilla energi och värdighet som många behöver för att orka med att fortsätta leva men för Alliansen är det viktigare att rika ska bli ännu rikare och att arbetare ska få mer i plånboken.

Jag finner det märkvärdigt att Alliansen åter tog makten vid valet även om det var på håret eftersom nästan alla människor jag har mött ställer sig inte bakom en politik med ökande klassklyftor och där sjuka och funktionsnedsatta personer inte klarar sig ekonomiskt. I denna stund håller regeringen på att ytterligare försämra den så livsviktiga lagen LSS/LASS, lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade och lagen om personlig assistans.

Och jag finner det underligt att det verkar vara så få som tänker på att det mesta av skatten betalar det som du och jag tar för givet. Det är därför som skattesänkningar först och främst drabbar äldreomsorgen, barnomsorgen och de funktionsnedsatta med försämringar för skulle regeringen betala skattesänkningar med att försämra SJ eller kollektivtrafiken, flyget, vägarna eller alla subventioner som folket får ta del av som till exempel biljettpriset för kollektivtrafiken så hade det blivit ett jävla liv.

Så varför tillåter svenska folket att regeringen behandlar sina medmänniskor så illa? Varför tillåter svenska folket att politiker får avgöra när en människa är frisk och kan jobba när dennes läkare tycker precis tvärtom? Är det inte längre läkare eller psykologer som vet bäst när det kommer till fysiska och psykiska sjukdomar ens kropp och hälsa? Idag har Sverige blivit ett land som inte längre anammar eller följer alla FN:s standardregler och mänskliga rättigheter. Man gör lite som man vill så länge man kan tjäna en slant extra. Nej, regeringen har fått en mänsklig kollaps.

Ta hand om er!
Nalle

Share Button

Kommentera här!

6 comments

 • Sara S

  Behoven av välfärd är någonting som ökar, och det säger sig självt att produktionen av välfärdstjänster inte kan effektiviseras på samma sätt som varuproduktion. Kvaliteten blir lidande direkt om anställda inom barnomsorg, skola eller äldrevård förväntas göra mer jobb på mindre tid.

  Ändå styrs politiken efter en dogm som säger att den offentliga sektorns utgifter inte får öka utan att de tvärt om bör minska. Men då blir kvaliteten i skola, vård och omsorg sämre – det är ofrånkomligt.

  Tragiskt nog så tror jag att det är själva syftet. För när välfärden försämras och skatterna inte får höjas, ja då öppnar det upp för kapitalistiska företag att gå in och exploatera de lönsamma bitarna (de olönsamma och ofarliga, dvs. individer som saknar ekonomiskt och politiskt kapital visas det dock ingen hänsyn för).

  Nu är det finansieringen av äldreomsorgen som kapitalisterna vill hugga tänderna.

  Den modell som de tagit fram går ut på att den offentliga äldreomsorgen i fortsättningen endast ska tillhandahålla ett basutbud, om de äldre sedan vill göra mer än att överleva så får de ’toppa upp’ genom att köpa sig privata tjänster.

  Så här säger Timbro:
  http://www.newsmill.se/artikel/2011/03/17/lyssna-p-varningarna-ta-tag-i-den-framtida-v-lf-rden-nu

  ”Studien från SEB är den senaste i raden av ett antal rapporter (se till exempel Långtidsutredningen 2008, SKL:s programberedning för välfärdsfinansiering 2010, och Borg-kommissionen 2010) som alla visar att dagens svenska finansieringsmodell har två möjliga slut. Antingen riskerar den att braka samman under växande behov eller så kommer medborgarna tvingas ställas inför faktum med brutala besparingsprogram som bara levererar ett minimum av den service som en gång lovades.”

  Alternativet att höja skatteintaget kommer inte på fråga, det är på förhand uteslutet.

  ”Välfärden behöver därför långsiktigt nya resurser från andra källor än skatter – främst då från privata försäkringar och riktat enskilt sparande.”

  Kapitalisterna väntar nu bara på grönt ljus. Holdingbolaget Magnora som bland annat äger Demoskop, Kreab och Kunskapsskolan gör sig redo att lansera sitt ”Silver Life” på äldreomsorgs-fronten. Fler lär snart följa efter.

  Kapitalisterna och deras hantlangare berikar sig, likaså de mest förmögna konsumenterna, alla vi andra förlorar.

  Det jag undrar är vad i helvete oppositionen håller på med. Det här är ju trots allt inga nya fenomen utan började redan för flera decennier sedan, och har sedan dess trappats upp steg för steg för steg. Nu är Sverige snart som USA och oppositonen beter sig fortfarande som att de är yrvakna och inte förstår vad som händer.

  • Hej Sara S!

   Tack för din intressanta kommentar.

   Jag har skrivit om just detta politiska fenomen tidigare i ett flertal inlägg ur olika vinklingar, som jag tror bottnar i en allmän egoism och feghet hos politiker. Det finns ett otäckt politiker-tänk där man nu för tiden skall göra ”karriär” som politiker, men sedan har vi också partierna som också vill vara populära så man vänder den politiska kappan efter vinden i hopp om att vinna opinionens gunst, istället för att stå rakryggad på de svagas sida och leverera en tydlig politik.

   Redan år 2008 skrev jag om riskkapitalisternas framfart inom LSS och LASS, personlig assistans, i ett av mina blogginlägg, http://bjornthoren.se/blogg/2008/10/07/riskkapitalister-och-politiker-hotar-lagen/

   Här är en annan länk av intresse: http://www.mynewsdesk.com/se/view/news/saa-foeraendrade-borgarna-sverige-21940?utm_source=alert&utm_medium=email&utm_campaign=Alert&utm_content=

   Fortsätter det så här kommer vi inom kort inte ha något skyddsnät alls i Sverige. Jag vet att det kan tyckas naivt att säga så men faktum kvarstår att mycket av det vi ansåg som naivt för tio – tjugo år sedan är genomfört eller på väg att genomföras, som till exempel ett svagare fack, slavlöner och gratis arbetskraft för företagare, enorma klyftor mellan rika och fattiga, fler uteliggare, otäckt många självmord pga att samhället vänt dem ryggen, dödshjälp – ja, listan går att göra ännu längre.

   Ta hand om dig!
   Nalle

 • Ja det är verkligen svårt att förstå vilka som stödjer dagens politik. Ibland undrar jag om de bara är själviska, saknar empati eller inte förstår bättre?

  • Hej Gagnskullu!

   Tack för kommentar.

   Ja, det kan man verkligen fråga sig. Det är minst sagt oroliga tider för alla som är sjuka, funktionsnedsatta, gamla, barn och arbetslösa. Men vadå – vi och alla dom drar ju inte in några pengar till staten, säger dom i alla fall, så varför ska vi få leva? Nej, Fredrik Reinfeldts regering är människofientlig så länge du inte jobbar förstås.

   Ha det gott!
   Nalle

 • Jag har funderat på en sak- Hur långt får en myndighet gå egentligen, när de utövar både maktmissbruk, terror, misshandel, psykisk misshandel, diskriminering, kränkning, hemfridsbrott,förtal, tjänstefel, egenmäktigt förfarande osv..Ja listan kan göras hur lång som helst med en massa otäcka saker som i normala fall skulle vara åtalbara, alltså rent kriminella- Men inget kan tydligen kallas kriminellt så länge som det handlar om en myndighet??????

  Kramen på dig!

  • Hej Carola!

   Ja, det är en berättigad fråga och har alltid varit även om den är betydligt mer aktuell idag än någonsin förut. Du, eller jag och alla andra som känner sig diskriminerade kan ju alltid anmäla diskrimineringen till DO, Diskrimineringsombudsmannen, fast å andra sidan är ju det också en myndighet.

   Tack för kramen.

   Ta hand om dig!
   Nalle

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *