34 sekunder

Utredning hålls hemlig

Warning: Illegal string offset 'filter' in /customers/4/b/d/bjornthoren.se/httpd.www/blogg/wp-includes/taxonomy.php on line 1442

Det kallas för politik. Aktörerna kallas för politiker. Deras agerande är till och med en självklarhet för vissa.

Det finns de som bryr sig. Det finns de som talar och håller sig till sanning. Även bland politiker och ministrar. Jo, det är sant. Politiker är inte liktydigt med lögnare även om många idag tror och tycker det. Det är klart att det finns de som inte bryr sig nämnvärt och som ljuger så bra att de till och med tror sig själva. Statsmän och partipolitiker som jobbar hårt på att synas i medvind och som är till lags med så många de kan samtidigt som de arbetar i motsatt riktning efter en helt annan agenda.

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni tyckte att bristande tillgänglighet inte skulle ingå i Sveriges nya stora diskrimineringslag som började gälla den 1 januari 2009. Under kraftiga protester från handikapprörelsen meddelade ministern att den nya lagen behövdes utredas ytterligare och det skulle ske skyndsamt. Nu är utredningen klar. Fast ingen har sett den. Utredningen hålls fortfarande hemlig. Man kan fråga sig varför?

Den 27 mars enades de tunga inom handikapp- och assistansrörelsen att gemensamt skriva ett öppet brev till regeringen. Man vill veta var regeringen står i frågan. Vad utredningen kom fram till. Är bristande tillgänglighet något som diskriminerar medborgare med funktionshinder eller inte?

Varför håller regeringen utredningen hemlig? Är man missnöjd med resultatet? Kommer eventuella åtgärder att bli för kostsamt? Finns det andra anledningar till att regeringen inte är nöjd med utredningen?

När ska personer med funktionsnedsättningar få bli fullvärdiga medborgare och kunna delta med samma rättigheter och skyldigheter i samhället som övriga samhällsmedborgare?

Till dess…

Ta hand om er!
Nalle

Share Button

Kommentera här!

2 comments

 • Jaakko Leppänen

  Hejsan!

  Är inte så speciellt insatt i handikappsfrågor, men har vi inte något som heter Diskrimineringsombudsman i Sverige? Eller har jag helt fel…
  Men om en sådan finnes, så borde det väl ingå som en självklar del i dennes (DO:ns) arbetsuppgifter att hålla allmänheten underrättat om vad som händer med den här typen av utredningar. Och pressa berörda samhällsorgan (i detta fall regeringen) om att få resultaten publicerade…

  • Hallå där!
   Hej Jaakko!

   Jo, det har vi. Och som jag skrev så hamnade, från och med den 1 januari 2009, all diskriminering i en och samma lag istället för att ha en ombudsman för varje diskrimineringsgrund så finns nu bara DO – diskrimineringsombudsmannen. Och det är helt okej. Om vi hade fått vara med, Men vi fick inte med att bristande tillgänglighet som utestänger funktionsnedsatta från samhället är en diskrimineringsgrund.

   Jag blir diskriminerad, jag känner mig i alla fall det, när jag inte kan åka kommunalt eller när jag inte kan komma in i gemensamma lokaler såsom restauranger, bio, vallokaler, bibliotek, valstugor, våra riksdagspartiers lokaler och huvudkontor, etc, etc..

   Vi vill att bristande tillgänglighet ska klassas som diskriminering, helt enkelt. I många andra länder, som också har skrivit under FNs standardregler, har fixat sådana lagar. Först ut var USA som redan på 90-talet slog fast genom ADA-lagen att det ÄR diskriminering att utestänga en grupp medborgare, och att låta den fysiska miljön handikappa människor med funktionsnedsättning, som skulle kunna delta i samhället på samma sätt som vem som helst.

   Jag kanske är lite luddig, men jag hoppas du förstår. Om inte hör av dig så gör jag mer än gärna ett nytt och bättre försök att förklara. Det finns inga dumma frågor bara otrevliga svar. 😉

   Glad Påsk
   – och ta hand om dig!
   Nalle

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *