3 minuter, 38 sekunder

På grund av ett hårdare samhällsklimat

Warning: Illegal string offset 'filter' in /customers/4/b/d/bjornthoren.se/httpd.www/blogg/wp-includes/taxonomy.php on line 1442

De flesta av oss, som har hunnit en bit på livets stig, har varit med om händelser som kan få vem som helst att må dåligt och känna att nuet är så mörk att framtiden känns hopplös och evigt mörk. Att befinna sig i ett sådant deprimerande tillstånd är både fysiskt och mentalt påfrestande. Det gäller att förstå, tidigt i livet, att det är någonting naturligt att överraskas av sådana känslor, oavsett om man är ung eller gammal, samt att det brukar ordna sig i de flesta fall. Om inte annat så finns det en morgondag och en dag efter det, och efter det, etc.

Det finns ett talessätt som går ungefär, ”med tiden läker alla sår”. Talessättet stämmer väldigt bra, tycker jag. Inte till hundra procent, men det stämmer väldigt bra.  Även om det idag känns som morgondagen kommer vara lika jobbig eller värre, brukar tiden åtminstone ge oss distans till de flesta av våra problem och jobbiga upplevelser. Fastän tiden eller distansen aldrig kan ta bort orsakerna till att vi mår skit så låter distansen oss att börja se och analysera och kanske kan vi till och med börja fungera, någorlunda. Och så småningom knackar glädjen och livslusten på vår dörr.

Den värsta fienden till att vi åter kan börja må bra igen är ingen annan än vi själva. Jag har själv varit där i självömkans latrin och vältrat mig i denna naturliga gödselhög av destruktiva känslor som fick mig att tycka synd om mig själv. Ett naturligt känslomässigt mönster som inte leder någon vart. Förutom möjligen till depression.

Som redaktör och i min arbetsledarroll har jag lagt märke till några saker vad gäller att må dåligt. Jag har kommit i kontakt med personer, både män och kvinnor, som av olika anledningar har haft det jobbig och ju mer jag har brytt mig om deras psykosociala situation ju sämre har de mått. En del har mått riktigt dåligt. Vilket har fått mig att känna det hela som ett moment 22.

En annan sak är en koppling mer än något annat. Att vårt samhälle har blivit hårdare och mer egoistiskt med en elitistiskt inriktning är något som säkert många kan hålla med om. Med det lägger jag grunden för kommande påstående. Det allt hårdare samhällsklimatet och den elitistiska eftersträvan har fått oss människor att börja må sämre än vanligt. Ungdomar idag lever ofta med enorma förväntningar som för många är ouppnåbara. Väldigt många av dem anser att lyckas här i livet är detsamma som hur mycket pengar man tjänar eller har. Det finns inte mycket annat som är eftersträvansvärt.

Jag tänker inte spy upp fraser som ”det var bättre förr” men när jag fick frågan som liten parvel på 13 år vad jag önskade mig som vuxen så handlade svaret inte om ekonomisk rikedom. Jag ville gifta mig och få många barn. När jag var 19 år fick jag en liknande fråga, ”Björn, om man kunde bestämma vad som hände i livet – hur skulle ditt liv se ut då?”. Jag svarade att jag skulle gifta mig, skaffa många barn och så skulle jag jobba som musiker eller som journalist.

Det är inte konstigt att så många mår skit idag i ett samhälle som hela tiden blir hårdare och egoistiskt. Nej, vi får resa oss upp och skaka av oss de problem som håller oss fast i självömkan så vi kan tala om för alla omänskliga beslutsfattare som anser att det är okej att gå till jobbet dagen efter att en närstående har dött, etc. Med dessa tankar, erfarenheter och åsikter vill jag önska er alla en fantastisk hälsosamt år 2010.

Ta hand om er!
Nalle

Share Button

Kommentera här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *